Architectuur

Architectuur

Binst Architects

Architect Luc Binst van het gerenommeerde architectenbureau Binst Architects - die onder meer de nieuwe kantoorgebouwen van ‘News City’ in Antwerpen ontwierp - tekende het nieuwe project uit. Samen met zijn team zocht hij naar een manier om de grandeur die het gebouw ooit had, terug te brengen naar de straat.

Wat maakt het project Albert Residence zo interessant voor een architect?

“Zonder twijfel de geschiedenis en de locatie van het grote gebouw. Samen met de historische gebouwen in de Coveliersstraat doet het imposante gebouw aan de Belpairestraat terugdenken aan het rijke verleden en de opkomst van de industrie in de 19e eeuw.
Nadat het Antwerpse bedrijf ATEA het gebouw verliet, werd het pand eind jaren ’80 omgevormd tot een kantoorcomplex met een ondergrondse parking. Die geschiedenis, de grootte van de site en de manier hoe het gebouw verweven is met de binnenstad geeft de Albert Residence vandaag een bijzonder unieke locatie.”

Hoe combineren jullie die rijke geschiedenis uit de 19e eeuw met het ‘moderne’ van zo’n nieuw woonproject?

“De historische gevel van het fabriekspand is gelukkig relatief goed bewaard gebleven en kunnen we restaureren. Binnenin het gebouw proberen we de indrukwekkende, betonnen draagstructuur terug zichtbaar te maken.
De uitbreiding die eind jaren ’80 plaatsvond en die eigenlijk geen architecturale 
meerwaarde biedt, slopen we om een open binnenplein te maken. Zo bouwen we een overgang tussen de appartementen in de Belpairestraat en het historische fabriekspand in de Coveliersstraat.”

In welk type appartementen nemen de toekomstige bewoners straks hun intrek?

“Dankzij de vroegere betonstructuur die we opnieuw zichtbaar maken, krijgen alle appartementen hoge plafonds. Dit geeft de appartementen een industrieel loftgevoel én een verwijzing naar de fabriek die er vroeger was. Ook opmerkelijk zijn de buitenterrassen van de appartementen aan de straatzijde. Die kunnen volledig afgesloten worden zodat er een soort van ‘tuin’ ontstaat. Verder worden de appartementen uitgerust met de nieuwste materialen.

Hoe hebben jullie de Albert Residence proberen te verbinden met de buurt?

“Vandaag is de buurt zeker al volop in beweging. Maar met dit project wilden we daar nog een schepje bovenop doen. Het project moet uiteindelijk als een ‘motor’ werken voor de hele wijk. De bewoners krijgen bovendien een aantal gemeenschappelijke faciliteiten, zoals een fietsenstalling en een daktuin, zodat zij gemakkelijk met elkaar in contact kunnen komen.”

 

Meer weten over Albert Residence?

Laat je gegevens na en ontvang extra info.

Bedankt voor je bericht. We contacteren je spoedig terug.